Såhär doftar du gott hela dagen

Publicerat av YOU.se den

Du har säkert undrat hur det kommer sig att vissa dofter funkar så bra på en kompis men inte på dig, eller varför doften inte varar på din hud hela dagen även fast du inte snålar med sprut…till detta och mycket mer svarar vår parfymexpert Katia, så fortsätt läsa om du vill dofta gott hela dagen lång!

Dofternas struktur

Du har kanske redan hört talas om den klassiska doftstrukturen, den så kallad doft-pyramiden, indelad i topp, hjärt- och basnoter…och hört då att varje doft du köper går igenom dessa tre ´faser´… är det verkligen så?

Det var först den legendariske parfymören Jean Carles (skapare bland annat av Shocking, Tabu och den första Miss Dior) som först använde sig av den här metaforen för att förklara till en oerfaren kund hur parfymindustrin fungerade. Den är dock en struktur som passade väl de gamla franska klassiker där parfymer går igenom tre distinkta faser och har en tredimensionalitet som utvecklas på huden i olika stadier, men som knappast stämmer sett till dagens parfymindustri.

Sanningen är att dagens dofter oftast inte är byggda runt en parfympyramid struktur och kan vara både mer enformiga/linjära eller mer komplicerade än så.

Doftpyramiden i korta drag:

Toppnoterna

Toppnoterna är de som ger dig första intrycket av en parfym. När parfymen först når din hud avdunstar de mest volatila ingredienserna först, dessa kallas oftast som toppnoter och är de som försvinner snabbast från din hud eftersom de är dem flyktigaste. Typiska exempel på toppnoter är citrus, i alla dess variationer -mandarin, grapefrukt, citron, apelsin-, samt aromatiska noter, såsom lavendel, anis, enbär, angelikarot, mynta, örter, te och andra gröna noter, mm. Deras långvarighet varierar mellan 5–20 minuter, därför är det alltid klokt att testa en doft på huden en längre stund innan man bestämmer om den passar oss eller inte. Ta din tid när du testar en ny parfym och låt dig inte ’luras in av dess öppningsnoter.

Hjärtnoterna

Hjärtnoterna är de som känns direkt efter toppnoterna avdunstar, de utvecklas under en varierande tid från 20 minuter till flera timmar, de är väldigt viktiga i en doft som har denna struktur, för att de används för att balansera och fläta samman basnoterna med toppnoterna. Typiska exempel på hjärtnoter är tydliga blomnoter, såsom jasmin, natthyacint, ros, ylang-ylang eller apelsinblomma, samt mer nyanserade blomnoter såsom iris, viol, heliotrop, immortelle, nejlika, pion, geranium. Fruktiga noter är också ofta använda som hjärtnoter: allt från skogsbär till tropiska frukter.

Hjärtnoterna är väsentliga i en parfym, de ger den dimension och pondus. Om toppnoterna är som ett första leende som är till för att locka fram intresse, hjärtnoterna är som första samtalen, som tillåter oss lära känna varandra mer.

Basnoterna

Basnoterna är de som blir kvar på din hud även efter flera timmar, de är oftast de djupaste och mest långvariga noterna i din doft. Det är de noterna som ger parfymen sin karaktär och själ, de brukar också bestå av ingredienser som är kända för att ha en bra långvarighet. Exempel på typiska basnoter är noter som ambra, sandal, tonkaböna, ekmossa, patschuli, vanilj, mysk, naturligt animaliska noter såsom ambregris, oud, sibet, läderackorder eller syntetiska noter som ambroxan/cashmeran/amberwood/iso e-super.

Dock gäller denna klassiska pyramid-indelning inte för alla dofter. Vissa parfymer är menade att vara flyktiga, särskilt för att tillkalla fräschör, det ser man ofta på de dofterna vars noter är en rad av citrusfrukter…medan andra är lite mer linjära, dvs efter toppnoterna försvinner fortsätter de mer eller mindre dofta precis likadant under hela perioden man bär doften (med minskat intensitet mot slutet).

Hur stark är din parfym?

En annan faktor som spelar in är även parfymkoncentrationen. I vanliga fall, den vi kallar ´parfym´ är en blandning av doftoljor och alkohol i olika koncentrationer, dvs, olika mängder doftolja kan förekomma i en doft.

Den svagaste doftoljekoncentrationen finns i de så kallade Eau Fraiche, som innehåller upp till 2% doftolja, upp till 4% hittar vi de så kallade Eau de Cologne (EdC), fräscha dofter som avdunstar snabbt, ännu vidare har vi Eau de Toilette (EdT), som kan variera mellan 5–15% i doftoljehalten, medan den vanligaste parfymkoncentrationen är Eau de Parfum (EdP) och innehåller mellan 15–20% doftolja.  

Desto högre koncentrationen desto längre brukar parfymen sitta på huden, så se till att köpa EdP om det är viktigt för dig att doften ska sitta länge. Vissa varumärken och särskilt nicheparfymhus erbjuder också Extrait de Parfum eller Parfum (20–40% doftolja).

Personlig kemi

Det är inte bara parfymkoncentrationen som avgör hur länge en doft varar på huden men en del andra faktorer som spelar in, såsom luftfuktighet, temperatur, hudtillstånd. Parfymen brukar sitta mycket kortare tid på torr hud, därför är mitt tips nr.1 för att förlänga långvarigheten av din parfym att använda den på en ordentligt återfuktad hud. Här hittar du några alternativ, både budget och lite dyrare:

Budget lotion (ej parfymerad): HTH Original Body Lotion 50ml

Lyxigare lotion (ej parfymerad): NEOSTRATA Bionic Lotion 200ml

Layer med vaniljdofter: Bare Vanilla Fragrance Body Lotion 236ml

Layer med söta dofter: Love Addict Fragrance Body Lotion 236ml

Layer med fräscha dofter: Geranium & Grapefruit Body Milk 236ml

Dessutom om din parfym är en EDT/EDC/Eau Fraiche och du vill att den ska dofta hela dagen så rekommenderar jag att fylla på en liten atomizer och ta med dig den för att plunta under dagen. Här hittar du en.

Kom ihåg även att alla vi har olika mikrobioma, dvs olika bakterier som lever på vår hud, samt olika PH värden, olika temperaturer och olika hormoner, som gör att en doft som luktar underbart på en kompis kan vara helt annorlunda på dig.

Var varsam också om du alltid använder samma doft eller öser på med en stark doft, vår hjärna vänjer sig snabbt med dofter och du kan bli drabbad av anosmi, oförmåga att känna doften alls, därför är det viktigt att vi ibland byter parfym och även att vi låter näsan ´vila´ från alltför kraftiga dofter om vi vill behålla luktsinnet i toppskick.

Tyckte du artikeln var intressant? Låt oss veta genom att lämna en kommentar och ställ gärna dina frågor om det finns något du undrar över!

Glöm inte att följa oss på @you.sverige för mer inspiration och parfymprat 😊

Vi önskar dig en toppendag

Katia @thebudgetperfumista

Kategorier: Skönhet

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.