Vad är molekylära dofter?

Publicerat av Katia Duca den

Och framför allt: vilka är dem? Hur doftar dem? Hur använder man dem på bästa sättet? Fortsätt läsa om du vill veta mer! 

En revolution inträffade i parfymvärlden år 2006 då master parfymören Geza Schön lanserade på marknaden, först i sin genre, den berömda doften Molecule 01 från Escentric Molecules (företaget som Geza själv grundade). Vad var det som var så speciellt med denna doft? Jo…det var den första parfymen att innehålla endast alcohol (som de flesta parfymer består av till största andel) och ett särskilt aromämne som heter Iso e-super. Denna doftmolekylen var inte ny i parfymbranschen och hade tidigare använts med mycket framgång i olika koncentrationer i populära dofter som exempelvis Calvin Klein Eternity, Dior Fahrenheit, Terre d´Hermes och många fler!   

För att vara mer exakt så hade Geza Schön förstärkt denna molekylen till en mer koncentrerad och kraftfull variant än dem som hade funnits tidigare och möjliggjorde parfym med bara ett endaste doftämne, en sak som skakade om hela parfymvärlden från sina grunder och därmed banade vägen för ett antal varumärken och parfymer som därefter gjorde precis samma sak!

Vad är molekylära dofter? 1

.

Hur doftar Iso e-super? 

Det finns en del myter om Iso e-super såsom en del ´ful´ marknadsföring som har påstått att den har feromonliknande egenskaper och den gör dig mer attraktiv, eller att den doftar olika på olika människor för den boostar vår egen naturliga doft (vilket stämmer till viss del). Vad man än anser om parfymer som erhåller dessa magiska krafter (i verkligheten finns naturligtvis inget sånt tyvärr!) faktum är att Iso e-supers doftprofil är extremt tilltalande för de flesta av oss. Förutom en del människor som inte kan känna doften av Iso e-super alls (känn dig inte lurad om du tillhör den här kategorin, det är ganska vanligt!), så upplevs den av de flesta som mycket mjuk, mysig, något träig och aning kryddig. Den beskrivs även som en svag doft av blyerts/cederträ och ibland väldigt olika på olika personer och för olika näsor, men oavsett, den är unisex och passar därmed både män och kvinnor. Det är ganska vanligt att man slutar känna den efter ett tag fast den sitter kvar väldigt länge och omgivningen såsom du själv kommer att känna puffar av den lite här och var under hela dagen!

Molecule 01 startade trenden och så småningom fylldes marknaden av så kallade `molekylära´ dofter som centrerades på ett antal olika doftämne. Här kommer några förslag för dem som vill utforska kategorin! 

Vad är molekylära dofter? 2

Escentric Molecule, Molecule 01: 

parfym icke parfym, innehåller endast den ´magiska´ molekyl ISO e-super i en mycket koncentrerad variant. Fadern av alla molekylära dofter, den är utmärkt för den upplevs inte som en vanlig parfym utan som din hud fast bättre. Vad du än toppar den med kommer att sitta i evigheter och även av sig självt så luktar denna gudomligt utan att vara alls störande för din omgivning. Perfekt till alla tillfällen där du känner dig osäker vad du skall bära eller för att kombineras (layering) med andra dofter.

Vad är molekylära dofter? 3

Escentric Molecule, Molecule02:

Andra storsäljare och lillebror till Molecule 01 är Molecule 02 också skapad av Geza Schön. Istället för Iso e-super innehåller Molecule 02 ett annat väldigt känd aromämne inom den manliga parfymeri: Ambroxan. Om du inte vet vad ambroxan luktar som kan du testa Dior Sauvage och lär känna den typiska doften som emanerar från just detta doftämne. Ett syntetiskt alternativ till naturlig Ambregris, Ambroxan har ökat i popularitet de senaste åren och har en varmt träig, kryddig och läderaktig doftnyans. Den lämnar ett svagt sött, krämigt och myskigt intryck – nästan animaliskt. Den förlänger både långvarigheten och doftmolnet av parfymerna som man toppar med och är unisex, dock något mer maskulint än Molecule 01. 

Vad är molekylära dofter? 4

MOLéCULE 234.38 Zarkoperfume:

Från det danska parfymhuset Zarkoparfume kom 2013 en ny tolkning av Molecule 01. Denna doft är 90% Iso-E Super och 10% Galaxolide. Ingenting förutom dessa två molekyler. Galaxolide är den mest använda rena, fluffiga och söta tvätt-liknande mysken. Den är ryggraden i de moderna vita myskdofterna. Så det här är i grunden en ren myskremix av Molecule 01, perfekt för de som gillar rena dofter och ideal för en minimalist som ändå vill bära parfym till vardag.

Vad är molekylära dofter? 5

Juliette has a Gun, Not a perfume:

Skapad av Romano Ricci, barnbarn till Nina Ricci (samma Nina Ricci som lanserade l´air du temps) är Juliette has a Gun, Not a perfume en självklar inspiration till Molecule02. Den innehåller, precis som Molecule 02, ambroxan, men även en förstärkt variant av samma aromämne som heter Cetalox. Cetalox är en syntetisk ambradoft  som luktar mer söt och myskig och används i många parfymer samt tvättmedel. Den är lite sötare, rundare och djupare än den klassiska ambroxan, därför kan den upplevas som mer feminin, fast det är ändå unisex när det väl kommer till kritan. Även Not a perfume är i samma kategori med alla andra ovannämnda, i slutändan är det bara att prova sig fram och se vad man föredrar och vad som passar din egen hudkemi och näsa. 

Användingsområden:

Alla dessa dofter passar utmärkt till alla sammanhang när vi inte vet vad som är lämpligt eller när vi inte vill sticka ut utan bara lukta allmänt gott! De passar exempelvis perfekt till intervjuer, jobbmöten, vårdbesök, begravning, flygresor mm

De kan även användas i kombination med andra dofter för att förstärka deras långvarighet och doftmoln samt för att skapa en personlig signaturdoft som är helt unik. 

I så fall använder man den starkaste parfymen som basen och ´toppar´med valfri molekylär doft.

Har du testat de nyaste molekylära dofterna? Vad tycker du om dem?

Låt oss veta det genom att lämna en kommentar här under!

Håll utkik efter fler förslag om underbara dofter på you.se och följ oss på instagram @you.sverige

Vi önskar er en fantastisk fin helg

Katia @thebudgetperfumista

Kategorier: Skönhet

Katia Duca

Katia - kronisk parfymfantast från Italien med en passion för dofter av alla slag, följ gärna min instagramkonto @thebudgetperfumista för mer insikt om olika budgetvänliga dofter

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.